Σάββατο, 9 Φεβρουαρίου 2008

Πάντα υπάρχει χρόνος...

Το τελευταίο καιρό οι υποχρεώσεις και κάποιες ανάγκες έχουν περιορίσει αισθητά τον ελεύθερο χρόνο μου...Χθες μίλαγα με το Μήτσο στο MSN και όταν με ρώτησε αν προλαβαίνω να πάμε για μια μπυρίτσα... Τότε έπιασα τον εαυτό μου για πολλοστή φορά, το τελευταίο καιρό, να του λέει «όχι, δεν προλαβαίνω ρε Μήτσο...» εξαιτίας όλων αυτών των υποχρεώσεων...Τότε θυμήθηκα αυτήν την ιστορία...

Κάποτε ένας καθηγητής φιλοσοφίας εμφανίστηκε στην τάξη του με μια μεγάλη χάρτινη κούτα. Χωρίς να μιλήσει ,πήρε από την χάρτινη κούτα ένα άδειο γυάλινο βάζο και άρχισε να το γεμίζει με μικρές πέτρες. Οι μαθητές τον κοιτούσαν με απορία. Όταν το βάζο δεν χωρούσε άλλες πέτρες ρώτησε : "Είναι γεμάτο το βάζο?"
Και οι μαθητές απάντησαν: "Ναι είναι γεμάτο".
Αυτός χαμογέλασε και χωρίς να μιλήσει, πήρε από την χάρτινη κούτα ένα σακουλάκι με μικρά βότσαλα και άρχισε να γεμίζει το βάζο, το κούνησε λίγο και τα βότσαλα κύλησαν και γέμισαν τα κενά ανάμεσα στις πέτρες. Όταν το βάζο δεν χωρούσε άλλο, ρώτησε :"Είναι γεμάτο το βάζο;" και οι μαθητές απάντησαν "ναι είναι γεμάτο ".
Αυτός χαμογέλασε και πάλι και χωρίς να μιλήσει, πήρε από την χάρτινη κούτα ένα σακουλάκι με άμμο και άρχισε να την αδειάζει μέσα στο βάζο. Η άμμος χύθηκε και γέμισε όλα τα κενά μεταξύ των πετρών και των βότσαλων. Όταν το βάζο δε χωρούσε άλλο,ρώτησε : "Είναι γεμάτο το βάζο;" Οι μαθητές δίστασαν για λίγο αλλά απάντησαν :"Ναι είναι γεμάτο".
Αυτός χαμογέλασε πάλι και χωρίς να μιλήσει πήρε από την χάρτινη κούτα 2 μπουκάλια μπύρες και άρχισε να τα αδειάζει μέσα στο βάζο. Τα υγρά γέμισαν όλο το υπόλοιπο κενό του βάζου. Όταν το βάζο δεν χωρούσε άλλο ρώτησε :"Είναι γεμάτο το βάζο;". Οι μαθητές αυτή τη φορά γέλασαν και είπαν: "Ναι είναι γεμάτο".

Τώρα λέει ο καθηγητής ,θέλω να θεωρήσετε ότι το βάζο αυτό αντιπροσωπεύει τη ζωή σας.

1)Οι πέτρες είναι τα πιο σημαντικά στη ζωή σας, οικογένεια, ο σύντροφός σας,τα παιδιά σας, η υγεία σας ,οι καλοί σας φίλοι .Είναι τόσο σημαντικά που ακόμα και αν όλα τα υπόλοιπα λείψουν, η ζωή σας :θα εξακολουθήσει να είναι γεμάτη.

2)Τα βότσαλα είναι τα άλλα πράγματα που έρχονται στην ζωή μας, όπως οι σπουδές, η δουλειά μας, το σπίτι μας, το αυτοκίνητό μας, τα στερεοφωνικά μας. Αν αυτά τα βάλετε πρώτα στο βάζο δεν θα υπάρχει χώρος για τις πέτρες, τα σημαντικά της ζωής.

3)Η άμμος είναι όλα τα υπόλοιπα τα πολύ μικρά της ζωής. Αν βάλεις πρώτα στο βάζο, δεν θα υπάρχει χώρος ούτε για τις πέτρες ούτε για τα βότσαλα. Το βάζο είναι η ζωή σας. Αν ξοδεύετε χρόνο και δύναμη για μικρά πράγματα, δεν θα βρείτε ποτέ χρόνο για τα πιο σημαντικά.

Ξεχωρίστε πια είναι τα πιο σημαντικά για την ευτυχία σας. Μιλήστε με τους γονείς σας, παίξτε με τα παιδία σας, απολαύστε το/τη σύντροφό σας, προσέξτε την υγεία σας, χαρείτε τους φίλους σας. Πάντα θα υπάρχει χρόνος για γνώση και σπουδές, πάντα θα υπάρχει χρόνος για εργασία, πάντα θα υπάρχει χρόνος για να φτιάξετε το σπίτι σας. Όμως να φροντίσετε για τις πέτρες πρώτα.

Οι μαθητές είχαν μείνει άφωνοι. Ένας όμως ρώτησε :"Καλά η μπύρα τι αντιπροσωπεύει ;"
Ο καθηγητής γελώντας του απαντά : "Χαίρομαι που ρωτάς. Θα σας πω. Δεν έχει σημασία πόσο γεμάτη είναι η ζωή σας, δεν έχει σημασία πόσο στριμωγμένος είσαι, γιατί πρέπει να ξέρεις ότι :


ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΙΓΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ 2 ΜΠΥΡΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ !!!

P.S. : Δείτε τα παρακάτω 3 video με τη σειρά και τα συμπεράσματα και οι συνειρμοί δικοί σας...


Δεν υπάρχουν σχόλια: